Línies pedagògiques

Avui és necessària una pedagogia que es basi més amb la importància de l’altre, que comenci amb l’altre, amb la seva existència històrica; que es pregunti per l’altre. No és possible seguir educant como si res passes fora del centre educatiu, ignorant quin tipus de persones i de societat es vol construir i ignorant les condicions socials que estan afectant als educands. No s’ educa mai en “terra de ningú”.

El compromís amb l’altre, és fer-se càrrec d’ell i comporta assumir-lo amb tota la seva realitat històrica i social. No és possible educar sense el reconeixement de l’altre i tampoc ho és si l’altre no percep que l’educador ho està fent, veient l’altre com un subjecte concret, singular i històric que sent, disfruta i viu, aquí i ara. Sense el reconeixement de l’altre i el compromís amb  ell no hi ha educació.

És per això que, quan parlem d’educació estem fent que un esdeveniment aparegui, una experiència singular i irrepetible, on la ètica se’ns mostra, en el que de forma predominant ens dona l’oportunitat d’assistir a la trobada amb l’altre, al naixement de quelcom nou que no sóc jo.

Aquest fet significa confiança, acompanyament, guia i direcció, però també acceptar ser ensenyat per “l’altre” (educant) que entra a la quotidianitat (de l’educador). Lévinas (1987, 75) ho expressa amb aquestes paraules: “es salir de uno mismo para reconocerse en el otro”.

Aquest discurs portat a l’educació, ens obliga a repensar certs aspectes educatius perquè l’esdeveniment, al ser un imprevist, no és pot programar o planificar. És per això, que dins el que s’entén educació hi ha un inevitable component utòpic  que es resisteix a la previsió i al control. L’acollida i el fer-se càrrec de l’altre és una qüestió d’actitud, “d’entranyes” que escapa de tota forma de planificació i control.

Taula Franja 9 Barris (22)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s